Θεραπεία με Kinesio Taping

H μέθοδος Kinesio Taping είναι ένα θεραπευτικό μέσο που χρησιμοποιείται από τους φυσικοθεραπευτές σε όλα τα στάδια της αποκατάστασης.
Η ιδέα της χρήσης του Kinesio tape παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον χειρωπράκτη Δρ. Kenzo Kase τη δεκαετία του 1970 με σκοπό την ανακούφιση από τον πόνο και τη βελτίωση της επούλωσης των μαλακών ιστών.
Σήμερα έχει αποδειχθεί ότι το Kinesio Taping προκαλεί βελτίωση της ιδιοδεκτικότητας, μειωμένη μυϊκή κόπωση, μυϊκή διευκόλυνση, μείωση εμφάνισης του καθυστερημένου πόνου μετά από άσκηση, αναστολή πόνου, επιτάχυνση των διαδικασιών της επούλωσης, όπως είναι η μείωση του οιδήματος, η βελτίωση της λεμφικής και αιματικής ροής.
Όλα αυτά επιτυγχάνονται με μια μικροσκοπική ανύψωση του δέρματος μεταξύ του χορίου και του μυός, αυτό δημιουργεί ένα χώρο που αποσυμπιέζει τα λεμφικά αγγεία, βελτιώνει τη λεμφική ροή και έτσι έχουμε καλύτερη λεμφική παροχέτευση της πληγείσας περιοχής.
Παράλληλα η λειτουργία του Kinesio tape αποσυμπιέζει διάφορους νευρικούς υποδοχείς, όπως πόνου, πίεσης και θερμότητας, αλλάζοντας έτσι τις πληροφορίες που στέλνουν στον εγκέφαλο, προκαλώντας έτσι μια λιγότερο αντιδραστική απόκριση στο σώμα, επιτρέποντας του να λειτουργεί με πιο φυσιολογικό τρόπο.